forecast: verwachte weersituatie

opgesteld: 9 december 2023  /  12.00 uur

Hieronder is de weersverwachting voor de komende periode beschreven. In geval van bijzonder of extreem weer binnen de korte termijn (maximaal 36 uur vooruit), wordt de verwachte setup ook op kaart ingetekend met alle details in bijgaande tekst. Tik voor grote weergave.

Risicokaart bijzonder weer vandaag/morgen

Verdeling risicokaart:

- voorlopig geen bijzonderheden


Overzicht

Winterweer van betekenis is voorlopig niet aan de orde in een groot deel van Europa. De laag sneeuw in de Alpen is deels gesmolten, maar houdt verder nog wel even stand. De serieuze koude zit intussen 'gevangen' in Scandinavië en Rusland. Bij ons blijft het tot en met woensdag wisselvallig winterweer met dagelijks enige tijd regen of buien en maxima rond 10 graden. Vanaf donderdag neemt de invloed van hogedruk toe en stabiliseert de atmosfeer. Het wordt dan vrijwel droog met nauwelijks nog wind, maar het weerpatroon neigt wel sterk naar een grijze periode met grote kans op mist/stratus.

Synoptische analyse

Onder invloed van een brede gordel van lagedruk ten noorden van ons is het wisselvallig weer. Enkele niet al te actieve randstoringen koersen over de Noordzee, wat met name in de kustgebieden soms tot veel wind leidt. Vanaf dinsdag begint de stroming af te zwakken en wordt het langzaam minder onstabiel.

Vanaf 14-15 december komt een zeer krachtig hogedrukgebied tot ontwikkeling tussen de Azoren en Bretagne: waarschijnlijk stijgt de kerndruk naar ruim 1045 hPa. In de Benelux levert dat een zwakke westelijke stroming om, doordat het hoog (voor bijzonder weer) bij ons eigenlijk aan de verkeerde kant gepositioneerd is. Voorlopig blijft de aanvoer van maritiem polaire lucht in stand met een grote kans op laaghangende bewolking. Er bestaat een kans dat dit systeem richting de kerstweek meer naar het noorden of noordwesten van Europa kruipt. We zien o.a. in de EC-clusters voor de lange termijn dat iets meer dan 40% van de berekeningen met een licht winters scenario komt rond 20-22 december. In onze omgeving neemt dan potentieel de kans op een noord- tot noordwestelijke stroming toe. Voorlopig nog prematuur en hoogst onzeker.

Verwachting en aandachtspunten

Wisselvallig en zacht weer met dagelijks enige tijd regen of enkele buien. Met name zondag kunnen aan zee zware windstoten voorkomen tussen 75 en lokaal 90 km/uur. De temperatuur ligt overdag rond 10 graden (maar in het zuiden is soms 12 graden mogelijk) en ook 's nachts is het met 5 tot 9 graden verre van koud. Alleen in de nacht van maandag naar dinsdag zou het tijdens opklaringen (onder invloed van een kleine rug van hogedruk) regionaal wat kouder kunnen worden. Gladheid of vorst wordt verder niet verwacht.

Vanaf woensdag komen we dus meer en meer onder invloed te staan van een hogedrukgebied. Daardoor nemen de neerslagkansen flink af, maar veel zonniger wordt het er niet op. De zwakke wind blijft overwegend westelijk en dat houdt een aanvoer van zeer vochtige zeelucht in stand. Onder zulke rustige omstandigheden in december is de ervaring dat er al vrij snel op grote schaal mist en/of lage bewolking ontstaat, die zich over een behoorlijk gedeelte van West-Europa kan uitsmeren. Koude lucht kan ons voorlopig niet bereiken en onder een hardnekkig wolkendek koelt het ook plaatselijk niet of nauwelijks af. Dat levert veelal grijs weer op met een kleine 'dagelijkse gang' wat betreft de temperatuur: overdag omstreeks 7 graden en tijdens de nachten veelal een graad of 4-5. Richting de zeer lange termijn zou het hoog in beweging kunnen komen (zie verder bij synoptische analyse) en pas tegen die tijd neemt de kans op wat kouder weer geleidelijk toe.

De nieuwste 30-daagse weerkaarten (per week berekend) van het Europese weermodel kun je hier bekijken!


15-daagse temperatuurpluim (binnenland en kustregio)

Landinwaarts

Temperatuur

Kust

Temperatuur