forecast: verwachte weersituatie (kt)

opgesteld: 26 juli 2024  /  06.00 uur

Hieronder is de weersverwachting voor de komende periode beschreven. In geval van bijzonder of extreem weer binnen de korte termijn wordt deze verwachte situatie op kaart ingetekend met alle details in bijgaande tekst. Dit gebeurt alleen voor een korte termijn (KT) binnen 48 uur. Bekijk hier de kansen op bijzonder weer op de langere termijn (3-7 dagen)!

Risicokaart bijzonder weer vandaag/morgen

Verdeling risicokaart:

> er wordt voorlopig geen actief of extreem weer verwacht


Overzicht

Tot en met zondagochtend bevinden frontale zones zich in de buurt van ons land. Er is vaak veel bewolking en vooral vrijdagochtend en zaterdag valt soms regen, het zwaartepunt van die neerslag ligt meestal boven het zuidoosten. De temperatuur ligt een fractie onder normaal met maximaal zo'n 22 graden en verder is er weinig wind.

Komende week neemt de invloed van hogedruk toe. Zodoende volgen enkele droge dagen met flink wat zon en oplopende temperaturen: regionaal wordt het zomers warm met 27 tot 30 graden, rond woensdag kan in het zuiden zeer lokaal zelfs 31-32 graden worden bereikt. Halverwege de week neemt het risico op enkele (onweers)buien langzaam toe en dat zal aanvankelijk ook vooral over de zuidelijke helft gebeuren.

Synoptische analyse

Een slepend front ligt nabij de Benelux en trekt pas zondag oostwaarts weg. Van tijd tot tijd levert dit wat neerslag op, met name vrijdagochtend en in de loop van zaterdag (zwaartepunt zuidoosten van de Benelux).

In de week van 29 juli bouwt zich een gordel van hogedruk op vanaf de Azoren naar Polen. Bij ons wordt de stroming dan ten minste enkele dagen veranderlijk tot noordoostelijk van richting met aanvoer van oorspronkelijk subtropische lucht. Doordat zowel de wind op hoogte als aan de grond bij ons niet overtuigend zuidelijk wordt, stoot de écht warme lucht ook maar moeizaam door (en bereikt ons slechts ten dele). De T850 stijgt in de loop van komende week naar 14-16 graden en dat levert zeker in het binnenland dan meestal zomerse temperaturen op. Veel hetere lucht bevindt zich zuid van onze omgeving. Rond woensdag komt boven Frankrijk en/of nabij de Alpen waarschijnlijk een thermisch laag tot ontwikkeling, waardoor vanuit het zuiden de onstabiliteit geleidelijk toeneemt. In steeds meer delen van Europa zorgt dat gedurende komende week voor potentie op vrij zware convectie.

Verwachting en aandachtspunten

Tot en met zondagochtend bevinden frontale zones zich in de buurt van ons land. Er is vaak veel bewolking en vooral vrijdagochtend en zaterdag valt soms regen, het zwaartepunt van die neerslag ligt meestal boven het zuidoosten. In totaal kan plaatselijk 20-30 mm vallen, al lijken deze sommen voor de Ardennen bestemd. De temperatuur ligt bij dit weerbeeld een fractie onder normaal met maximaal 22 graden en verder is er weinig wind.

Komende week neemt de invloed van hogedruk toe. Zodoende volgen enkele droge dagen met flink wat zon en oplopende temperaturen: regionaal wordt het zomers warm met 27 tot 30 graden, rond woensdag kan in het zuiden zeer lokaal zelfs 31-32 graden worden bereikt. Halverwege de week neemt onder invloed van een thermisch laag boven Frankrijk/de Alpen het risico op enkele fikse (onweers)buien langzaam toe en dat zal aanvankelijk ook vooral over de zuidelijke helft gebeuren. De eerste weerkaarten hinten op vrij hoge CAPE-waarden tussen 1500 en 2500 J/kg, boven Frankrijk zelfs >3000 J/kg, maar de hoeveelheid windschering oogt in veel gebieden beperkt (jet ligt ver bij ons vandaan). De komende dagen afwachten of hier nog veel aan verandert.


15-daagse temperatuurpluim (binnenland en kustregio)

Landinwaarts

Kust