forecast: verwachte weersituatie (kt)

opgesteld: 20 juni 2024  /  12.00 uur

Hieronder is de weersverwachting voor de komende periode beschreven. In geval van bijzonder of extreem weer binnen de korte termijn wordt deze verwachte situatie op kaart ingetekend met alle details in bijgaande tekst. Dit gebeurt alleen voor een korte termijn (KT) binnen 48 uur. Bekijk hier de kansen op bijzonder weer op de langere termijn (3-7 dagen)!

Risicokaart bijzonder weer vandaag/morgen

Verdeling risicokaart:

> er wordt deze periode geen actief of extreem weer verwacht


Overzicht

Na regionaal een zeer natte dinsdag (lokaal viel andermaal 40-50 mm regen), is het de komende dagen nog wisselvallig zomerweer. Met name tussen donderdagavond en vrijdagavond is de kans op regen- en onweersbuien groot, ook dan valt op enkele plaatsen weer een flinke hoeveelheid neerslag. Vrijdagmiddag kan een enkele bui ook weer vrij dynamisch van aard zijn vanwege de aanwezige windschering; een veel zwaardere onweerskans zien we dan diep in Duitsland verschijnen.

Vanaf komend weekend stabiliseert de atmosfeer voor het eerst sinds lange tijd overtuigend. De wind gaat uit noord tot noordoost waaien en er volgt een serie droge dagen met veel zonneschijn. Daarbij gaat de temperatuur vooral in de nieuwe week geleidelijk omhoog. Dit is echter afhankelijk van de exacte positie van een hogedrukgebied boven het Noordzeegebied. 

Synoptische analyse

Een zuidwestelijke hoogtestroming voert in een groot deel van Europa warme en vochtige lucht aan. In veel regio's in Frankrijk, het Alpengebied en Duitsland zorgen verschillende buienstoringen voor zware convectie, maar Nederland valt grotendeels buiten dit gebied. Alleen van donderdagavond tot vrijdagmiddag vallen ook wij tijdelijk in de warme lucht met toenemende kans op onweer. Grootste aandachtspunten hierbij zijn de passage van een zwakke thermische vore (nacht naar vrijdag) en passage van het koufront in de loop van vrijdag. Een tweede thermisch laag bevindt zich vrijdag diep in de warme lucht en veroorzaakt, onder invloed van een hoogtetrog en krachtige linkeruitgang van de jet, een intense onweerskans boven het oosten van Duitsland en Polen/Tsjechië. Zie hiervoor ook de verwachting voor de langere termijn!

Vanaf het weekend bouwt zich een krachtige gordel van hogedruk op van de Atlantische Oceaan naar Scandinavië. Aanvankelijk hebben we nog met wat verstoring te maken van een zogenaamde 'koudeput' nabij de Alpen, maar deze neemt steeds verder in intensiteit af. De atmosfeer stabiliseert en dat leidt in de nieuwe week tot een serie droge dagen met geleidelijk de aanvoer van continentaal polaire, later in toenemende mate subtropische (en dus flink warmere) lucht.

Verwachting en aandachtspunten

Na regionaal een zeer natte dinsdag (lokaal viel andermaal 40-50 mm regen), is het de komende dagen nog wisselvallig zomerweer. Met name tussen donderdagavond en vrijdagavond is de kans op regen- en onweersbuien groot, ook dan valt op enkele plaatsen weer een flinke hoeveelheid neerslag. Vrijdagmiddag kan een enkele bui ook weer vrij dynamisch van aard zijn vanwege de aanwezige windschering: effectief heeft het oosten te maken met circa 35 knopen. In combinatie met 700-1000 J/kg CAPE kan dit enkele sterk ontwikkelde multicellen veroorzaken. Ook in de nacht op donderdag is sprake van enkele buien met kans op onweer, maar die zijn dan vanaf middelbaar niveau ontwikkeld (windschering op 2-6 km is dan circa 20 knopen, CAPE 500 J/kg). Dit zal vooral interessant zijn vanwege mogelijke bliksemfotografie. In totaal kan het uit deze buien weer tot flinke neerslagsommen komen, wellicht op een enkele plek >30 mm. Een aanzienlijk zwaardere onweerskans zien we vrijdag namiddag en -avond diep in Duitsland en boven Tsjechië verschijnen: met dik 3000 J/kg bij 40-50 knopen schering zijn daar dan supercellen waarschijnlijk.

Vanaf komend weekend stabiliseert de atmosfeer voor het eerst sinds lange tijd overtuigend. De wind gaat uit noord tot noordoost waaien en er volgt een serie droge dagen met veel zonneschijn. Daarbij gaat de temperatuur vooral in de nieuwe week geleidelijk omhoog: aanvankelijk naar zo'n 22 graden, maar landinwaarts komt spoedig de zomerse grens van 25 graden binnen bereik. De temperatuur is wel afhankelijk van de exacte positie van een hogedrukgebied boven het Noordzeegebied. 


15-daagse temperatuurpluim (binnenland en kustregio)

Landinwaarts

Kust